Nieuws

Wereldwaterdag 2012

Op donderdag 22 maart organiseerden Aqua for All en het Netherlands Water Partnership samen met het Nutrient Platform, de Rabobank, Wageningen UR en het ministerie van Buitenlandse Zaken de Nederlandse viering van Wereldwaterdag.

Wereldwaterdag 2012

 

Dit jaar stond Wereldwaterdag in het teken van Water en Voedselzekerheid. Elke dag hebben we een flink aantal liters water nodig voor onze dagelijkse voedselbehoefte. Vaak meer dan we denken. In Nederland ligt onze waterconsumptie op ongeveer 2,3 miljoen liter water per jaar per persoon. Hiervan is slechts 2% direct huishoudelijk verbruik. De rest, 98%, is indirect waterverbruik dat in de productie van voedsel, kleding en industriële produkten zit (virtueel water). Onze watervoetafdruk zit vooral in landbouwprodukten zoals katoen, koffie en graan. Nederland is hiermee een van de grootverbruikers van water op onze planeet. Klik hier voor meer informatie over de watervoetafdruk.

Dit vraagt om een efficiënter gebruik van water. Want water is, hoewel herbruikbaar, niet een onuitputtelijke bron. Vooral in ontwikkelingslanden staat de toegang tot voldoende water en daarmee ook de voedselvoorziening onder druk. Eregast op Wereld Waterdag was de Prins van Oranje. Hij hield een toespraak over het belang van schoon en voldoende water voor de voedselzekerheid.

Klik hier om de toespraak van de Prins van Oranje na te lezen.

 

terug