Nieuws

Schoonschip op reis: Thailand, Koh Pha Ngan

Wat mooi is, moet mooi blijven

Thailand... het land van de vriendelijke mensen, het lekkere eten, de onbeschrijfelijk mooie natuur, de hectiek in de steden en de rust op de eilanden. Dit alles maakt Thailand een geweldig land om met de backpack op de rug te verkennen.

Na eerst richting het noorden van Thailand te zijn afgereisd en verschillende steden bezocht te hebben, besloot ik de laatste weken van mijn reis op de eilanden door te brengen, onder andere op het eiland Koh Pha Ngan. Dit eiland is bekend vanwege haar Full Moon Party (het feest van de volle maan), een groot feest op het strand van Koh Pha Ngan, waar honderden, zo niet duizenden mensen op af komen.
Ik heb echter een heerlijke guesthouse gevonden, gelegen in een rustig baaitje aan de noordkant van het eiland, ver weg van de drukte. Wit strand, blauwe zee, een paar houten hutjes op het strand, een klein restaurant met uitzicht op de oceaan, palmbomen en volop zon.
Een ideale plek om lekker te relaxen en - zoals overal in Thailand - heerlijk te eten.

In het restaurant raak ik in gesprek met Bovy. Zij is de eigenaresse van het guesthouse. Haar familie is een van de eerste families geweest die zich hebben gevestigd op Koh Pha Ngan. Hierdoor voelt Bovy zich extra sterk verbonden met het eiland. Ze is er trots op hier te mogen wonen. Bovy heeft een diploma eco-toerisme management op zak en vanwege deze opleiding, haar kennis van het eiland en het vaste land kan zij mij het nodige vertellen over het leven op Koh Pha Ngan, de voorzieningen en uiteraard... de riolering. Of beter gezegd, het ontbreken van riolering, want je mag op Koh Pha Ngan vaak al blij zijn als er een septic tank is aangelegd en dat deze regelmatig wordt gecontroleerd en onderhouden.

Het afvoeren van afvalwater gaat in Thailand in de meeste gevallen nog op de ‘ouderwetse' wijze. De rivieren van het land spelen hierbij een belangrijke rol. Als voorbeeld noemt Bovy de Chao Pra Ya River, een grote rivier bij Bangkok, die ernstig wordt bevuild door de mensen die langs de oevers op het water wonen. De was en de afwas worden hier nog gewoon in de rivier gedaan, waardoor vuil en zeepresten in het water terechtkomen, de emmers die dienstdoen als toilet worden in de rivier geleegd. Ook de vis wordt schoongemaakt in de rivier. Dit gaat van generatie op generatie; de mensen weten niet beter, het is hun manier van leven. Echter door de groei van de bevolking en de opkomst van het (massa)toerisme worden de rivieren steeds zwaarder belast, waardoor het natuurlijk evenwicht is verstoord.

 

Wassen

De was en de afwas worden nog gewoon in de rivier gedaan.

 

Vis schoonmaken

Ook de vis wordt schoongemaakt in de rivier.

 

De Thaise overheid is inmiddels een project gestart om de bewoners bij de Chao Pra Ya River bewuster met de omgeving en het milieu om te laten gaan. Het is moeilijk om een bepaalde levenswijze te veranderen, zeker als deze van generatie op generatie wordt doorgegeven, maar met educatie kan een begin worden gemaakt. Je moet bewoners uitleggen dat het niet goed is voor het milieu en voor hun eigen gezondheid om de rivier als afvoer van vuil water, afval- en zeepresten te gebruiken. Volgens Bovy zijn de eerste resultaten positief.

Ook vertelt Bovy mij over de zogenaamde Green Hotels. Dit is een mooi initiatief van de Tourism Authority of Thailand (TAT). De Green Hotels zijn aangesloten bij de Green Leaf Foundation, die in maart 1998 is opgericht. De hotels worden op een verantwoorde manier en met respect voor de natuur gerund; gebeurt dit niet dan mogen de hotels zich niet aansluiten bij de Green Leaf Foundation. Zo wordt bijvoorbeeld het afvalwater van de douche en het regenwater gebruikt voor het doorspoelen van het toilet. Ook gelden er regels voor het beperken van energie- en waterverbruik. Douches en toiletten moeten zijn aangesloten op septic tanks; het afvalwater mag niet in de natuur terechtkomen.

 

Badkamer strand

De toiletten op het strand zijn aangesloten op een septic tank. 

 

Onlangs heeft Bovy besloten het restaurant bij haar guesthouse te gaan renoveren. Een belangrijk onderdeel hiervan is het vervangen van de septic tank. De huidige tank heeft namelijk een te kleine capaciteit, waardoor momenteel de afwatering niet goed werkt. Deze keuze was vrij eenvoudig... Bovy en de medewerkers van het guesthouse willen de natuur niet schaden. Bovy: "Je kunt de natuur niet opnieuw maken, wel vernietigen. Je moet dankbaar zijn om op dit eiland te mogen wonen en leven, daarom moet je zuinig zijn op het eiland en haar natuur. Wat mooi is moet mooi blijven."

 

Tekst: Marloes Bosch en Frank van Westeneng
Foto's: Marloes Bosch

terug