Nieuws

De stad als spons

Steden willen overvloedig water zo snel mogelijk weg hebben. Toch kunnen ze zich beter wapenen tegen de steeds vaker voorkomende extreem natte en droge perioden: door sponzen te worden. We hebben hier in Schoonschip E-Nieuws nr. 10 al uitgebreid bij stilgestaan in het artikel over Amsterdam waterbestendig. ‘Meer blauw in de stad’  was ook een van de agendapunten op het Wereld Water Forum, afgelopen maart in Marseille.

Weg ermee, en wel zo snel mogelijk. Zo gaan de meeste steden om met regenwater, met een uitgebreid stelsel van dakgoten, afvoerpijpen en rioolbuizen. Is dat wel een duurzame manier van waterbeheer? Waarom zou je water klakkeloos wegspoelen als je het later, in tijden van droogte, weer kunt gebruiken voor drinkwater en verkoeling?

Een mooi voorbeeld van een duurzame oplossing is het London Wetland Centre. In het hartje van de stad kan de Theems daar bij hoog water stukjes natuurgebied opslokken, om die bij laag water weer terug te geven. De grond zuivert het stedelijk water en het gebied trekt ook vogels aan.

 

London Wetland Centre

Het London Wetland Centre fungeert als spons.

 

Maar wat doe je als er geen ruimte is voor een natuurgebied in hartje centrum? Volkskrant verslaggever Tonie Mudde ging op onderzoek uit. Klik hier om zijn artikel te lezen.

 

terug