Nieuws

Het toilet… Zo oud als de weg naar Rome

Tijden veranderen, mensen niet. Zelfs in de tijd van de Romeinen stonden de muren van de toiletten al vol met spreuken. De inhoud van deze spreuken doet ons zelfs nu nog af en toe blozen. Wat te denken van de spreuk: ‘Penis te huur voor vijf sestertiën’. Toiletten hebben, hoewel er vaak wat lacherig over wordt gedaan, een compleet verhaal te vertellen.

Romeins toilet als studieobject

Qua onderzoek zijn de Romeinse toiletten nogal ondergeschoven kindjes. Onterecht, want zo waren in Pompei niet alleen grote groepstoiletten in badhuizen, maar ook bijna standaardtoiletten in woonhuizen aanwezig. Het ging dan wel om eenvoudige constructies: twee gemetselde muurtjes met daarop een plank met een gat. Maar zelfs driekamerappartementen op bovenverdiepingen beschikten hierover!

Volgens archeologe Stefanie Hoss wordt er in de wetenschap nog te weinig aandacht besteed aan de Romeinse toiletten: “De toiletten worden tijdens opgravingen vaak niet herkend. In plaats van stenen zittingen werd in Noord-Europa, in verband met de kou, dikwijls een houten plank gebruikt. En dat materiaal verdwijnt."

 

Bacteriën

Op de begane grond lag het toilet meestal in de keuken, meteen naast de bakplaat. De Romeinen wisten immers niet af van het bestaan van bacteriën en de keuken was qua aan- en afvoer van water een handige plek. Zo kon er immers ook meteen keukenafval worden weggegooid. Op het toilet werd nogal eens een afbeelding van de godin Fortuna gevonden. Men was bang op deze plek door een geest in bezit genomen te worden of geraakt door een boos oog. (Bron: De Telegraaf, zaterdag 25 april 2009, pagina TA6)

terug