Nieuws

Rivierkreeftjes in Amsterdamse grachten

De grachten zitten vol met rode Amerikaanse rivierkreeftjes. Waarschijnlijk zijn ze ooit uitgezet door aquariumliefhebbers. Omdat ze geen vijanden hebben in de grachten, begint er een aardige overvloed van de schaaldiertjes te ontstaan. Dit meldt AT5 op 15 juli.

De kreeften leven al langer in de wateren maar zouden de laatste tijd steeds meer een probleem te vormen. Volgens Waternet eten ze de waterplanten op wat gevolgen heeft voor vissen en andere waterdieren. De waterplanten zorgen namelijk voor helder en zuurstofrijk water.

Waternet heeft geprobeerd roofvissen uit te zetten maar dat was helaas zonder succes. De roofvissen aten de roofinsecten op, terwijl die juist de rivierkreeftjes op aten. Hierdoor dreigde het probleem alleen maar groter te worden. Het inzetten van fuiken werkt wel, maar is een tijdrovende klus. Niet alleen Amsterdam kampt overigens met dit probleem. Omdat de kreeftjes in het hele land opduiken, wordt er nu ook landelijk naar een oplossing gezocht.

Ongewenst, maar wel lekker

De krant SP!TS komt met een opmerkelijke oplossing voor de plaag van rivierkreeftjes: eet ze op! Als u zelf rivierkreeftjes vangt, zult u zien dat er veel kleintjes tussen zitten en die zijn perfect te gebruiken voor een cocktail. SP!TS geeft op haar website ook een recept voor een cocktail van Amsterdamse rivierkreeft.

 

terug