Nieuws

Rioolwaterzuivering 'op de korrel'

Kroonprins Willem-Alexander en staatssecretaris Atsma stelden afgelopen 8 mei in Epe de eerste rioolwaterzuivering met Nereda-technologie in bedrijf. De nieuwe technologie, die gebruik maakt van compacte korrels, is sneller, schoner en goedkoper. Staatssecretaris Atsma: 'We zijn de eerste in de wereld die deze waterzuivering zo innovatief doen, een product van Nederlandse bodem. We zijn wetenschappelijk en technisch koploper en daarop mogen we trots zijn. We gaan de wereld veroveren met onze innovaties.'

De Nereda-technologie is een innovatieve zuiveringstechnologie voor huishoudelijk en bedrijfsafvalwater. Zuiverende bacteriën groeien in geconcentreerde, compacte korrels in plaats van de gebruikelijke vlokken. De technologie gebruikt veel minder energie en is een stuk goedkoper dan de bestaande toepassingen. Universiteit, bedrijfsleven én overheid (TU Delft, advies- en ingenieursbureau DHV, STOWA en zes waterschappen) hebben samen deze duurzame Nederlandse technologie ontwikkeld met als doel lagere kosten voor waterzuivering. De ontwikkeling van Nereda is mede gefinancierd door Agentschap NL, vanuit de innovatieprogramma's InnoWATOR en Kaderrichtlijn Water van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

 

Waternimf Neraida

Nereda verwijst naar de Griekse ‘Neraida’, een waternimf en dochter van Nereus, de Griekse God van de zee. In de Griekse mythologie staat Nereda voor puur en onberispelijk; een verwijzing naar de waterkwaliteit die door de nieuwe technologie wordt geproduceerd.

De techniek

Projectbureau Schoonschip bracht vorig jaar een bezoek aan de rioolwaterzuiveringinstallatie in Amsterdam voor het artikel ‘Wat gebeurt er met mijn afvalwater?’ Wat maakt de nieuwe Nereda-technologie nu zo anders dan de traditionele technologie, zoals deze ook in Amsterdam wordt toegepast? Zuiverende bacteriën groeien in geconcentreerde, compacte korrels in plaats van de gebruikelijke vlokken. De korrels bezinken sneller dan de vlokken: in plaats van vele uren is binnen enkele minuten het water helder. Aparte tanks voor nabezinking zijn niet meer nodig. Het zuiveringssysteem vraagt daarmee 70% minder ruimte en het energieverbruik wordt minder door het ontbreken van nabezinktanks en retourslibgemalen. Verder kan het volume van de reactor vier keer worden verkleind, dankzij de hoge concentratie biomassa. Het resultaat: lagere kapitaallasten en lagere operationele kosten. De korreltechnologie is een vinding van de TU Delft en is door een publiekprivaat samenwerkingsverband doorontwikkeld tot een internationaal toegepaste innovatie.

 

Wilt u zien hoe de Nereda-technologie werkt? Klik hier voor een filmpje.

 

terug