Nieuws

Prijsuitreiking fotoactie

Afgelopen november hebben we in de digitale nieuwsbrief een oproep gedaan om deel te nemen aan de fotoactie van Projectbureau Schoonschip. Klik hier om de oproep nogmaals te lezen. Woonbootbewoners konden hun gekste, leukste, mooiste foto's insturen naar het Projectbureau. De foto's dienden te passen in een van de drie categorieën: wonen op het water, de pomp en lekker klussen. Uit alle inzendingen zijn door een deskundige jury twee prijswinnaars gekozen. Op een zonnige junimiddag bezocht het Projectbureau de winnaressen van de fotoactie. Twee waterbewoonsters nemen hun prijs, een afdruk van de betreffende foto op canvas, in ontvangst en vertellen.


Vannesa Villacres: Contrabas en water

In het oosten van de hoofdstad bezoeken wij Vannesa Villacres, een jonge vrouw die samen met haar vriend een gedeelte van een ark aan het Zeeburgerpad huurt. De ark is opgesplitst in vier wooneenheden. Vanaf haar balkonnetje kijken we op het rustige water waarin twee meerkoetjes langszwemmen. Op het balkon is het makkelijk je buiten de grote stad te wanen, hoewel het centrum van Amsterdam op maar twintig minuten fietsen ligt.

De bootbewoonster legt uit dat ze de laatste tijd niet zo vaak in Amsterdam is geweest, omdat ze ook in Duitsland woont en studeert. Bovendien reist ze veel voor haar werk en studie mensenrechten. Net terug uit Israel gaat ze binnenkort naar Afrika voor een reportage over de positie van vrouwen in Nigeria. Fotografie is een van haar vele interesses. Daarnaast schrijft ze ook graag: het onderschrift bij de foto heeft ze zelf gedicht, hoewel Nederlands niet haar moedertaal is.

De afbeelding van de contrabas in het winterlicht is gemaakt toen haar vriend zijn nieuw gekochte contrabas graag wilde vastleggen. Het tochtkleedje bij de balkondeur verraadt de kou van de afgelopen winter. Vannesa licht toe dat het water en de stilte ervan heerlijk is om bij te studeren, maar dat wonen op een woonboot ook nadelen heeft tijdens zo'n strenge winter.

Via de digitale nieuwsbrief las ze over de fotoactie van Projectbureau Schoonschip. Ze had niet verwacht een winnende inzending te hebben gemaakt, maar is erg tevreden met het resultaat op canvas. Boven de bank in de hoek van de kamer vindt ze wel een goede plek om de uitvergrote foto op te hangen.

 

Vannesa Villacres

Winnares Vanessa Villacres.

Astrid Veerkamp: Voor anker gaan

Op haar woonschip in de Amstel treffen we Astrid Veerkamp die een winterfoto instuurde met de titel "Voor anker gaan". Als we aanbellen, stapt ze vrolijk naar buiten en laat meteen zien waar het anker aan het naastliggende woonschip hangt dat onderwerp was van haar foto. "Ik moet de buren ook nog even bedanken" zegt ze glimlachend.

Op vakantie werd ze blij verrast toen het Projectbureau haar belde met het bericht dat ze een van de winnaressen was. Het ontvangen van de prijs beleeft ze als een enorme opsteker, omdat ze nog niet zo lang geleden is begonnen met fotograferen. Ze legt uit dat ze de foto vanaf de wal heeft genomen om zo alle kabels en touwen in het beeld te ontwijken. Van alle foto's die ze had gemaakt deze winter vond ze deze toch de mooiste.

De tegenstelling tussen de donkere foto van het anker dat weerspiegelt in het ijs en het zonnige warme weer van nu is groot. "Het was een dag waarop er een heel dun vliesje ijs op de Amstel lag" licht ze toe "dat gebeurt niet zo vaak". Inmiddels heeft het ijs weer plaats gemaakt voor de waterplanten.

Hoewel er nog geen rioleringsvoorzieningen zijn aangelegd in de kade bij hun woonschip, zijn Astrid Veerkamp en haar man zich ervan bewust dat aansluiting op het riool er wel aan zit te komen. Ze moeten nog in kaart brengen welke aanpassingen er in de boot moeten worden gedaan en waar het afvoerpunt dan komt want, zoals op veel woonboten, staat de wasmachine in het ene eind van het schip en de douche in het andere. "Maar," voegt ze toe "het is toch niet meer van deze tijd dat alles rechtstreeks het water ingaat. Als het mooi weer is, gaat er van de pleziervaart ook van alles zomaar overboord." Ze wijst ons op wat rommel die tussen de woonboten is blijven drijven. Met een netje kan ze het meeste vuil weg vissen. De rest verdwijnt wanneer er wordt gespuid een paar keer per week.

Met de belofte dat zij ons op de hoogte houdt van vorderingen in de aansluiting op het riool, iets wat mogelijk meer mooie foto's kan opleveren, nemen wij afscheid van een gelukkige winnares.

 

Astrid Veerkamp

Marleen Hulshoff (rechts) overhandigt de prijs aan Astrid Veerkamp. 

terug