Nieuws

Bonte verzameling

Ooit geprobeerd offertes te verzamelen om een goedonderbouwde beslissing te nemen over de aanleg van een rioolpomp en de installatie daarvan..... ? Een hele klus. Een afspraak maken blijkt soms al niet gemakkelijk. Alsof ze rioolinstallaties op woonboten en schepen liever niet aanleggen. En komen ze wel, dan val je meteen in de volgende verbazing: de vele varianten in schouwen. Van een uurdurende inspectie door twee man die gewapend met zaklamp en centimeter door het ruim kruipen om vervolgens alle bevindingen in te voeren op de laptop; een eenzame figuur die een luik open doet, zijn digitale camera in het ruim houdt, een paar foto’s maakt en binnen 10 minuten weer verdwenen is; tot een door de leverancier snel ingehuurd loodgietersbedrijfje waarvan de twee medewerkers de opgestuurde tekeningen regelmatig ondersteboven houden en olijk melden eigenlijk nooit echt iets op woonboten gedaan te hebben.

De conclusies die getrokken worden over hoe het verder moet, zijn al even bont. De badkamer moet ten dele worden opengebroken; de badkamer hoeft helemaal niet opengebroken te worden. Het kan van onderaf via het ruim en de vloer door de bestaande opening; het kan van onderaf via het ruim en de vloer alleen door de tweede bestaande opening; het kan alleen van onderaf door de vloer als de bestaande opening vergroot wordt. Pomp A is de enige die past; de enige die past op die plek is pomp B; pomp C is de bestpassende op de markt. We kunnen de bestaande afvoerbuis op het voorziene punt doorzagen en gemakkelijk koppelen aan de pomp. We kunnen de bestaande afvoerbuis niet op de voorziene plek doorzagen. We kunnen de bestaande afvoerbuis niet gebruiken en moeten vanaf de verschillende leidingen opnieuw verbindingen maken. De poer moet eerst van onderen door een ander bedrijf dichtgestort worden. De poer kan gewoon van bovenaf afgesloten worden met een eeuwig verlijmde klep. De poer kan alleen met speciale vulmiddelen van bovenaf worden afgesloten.

Met de offertes wil het vervolgens bij sommige bedrijven ook niet echt vlotten. Willen ze eigenlijk wel zo’n lastige kruipruimklus? Maar dan eindelijk sijpelt de pomp-installatie-post toch langzamerhand door de brievenbus. En waren de technische adviezen al divers, de offertes doen er niet voor onder. Sterker de elementen materiaal en werkuren lijken een onuitputtelijke bron van financiële inspiratie. Soms voorzien van de nodige slagen om de arm, voor het geval alles toch niet loopt zoals bedacht. Het is duidelijk. De prijzen lijken eerder een indicatie, de meningen van de deskundigen zijn verdeeld. Een aardige verzameling schouwtechnieken, een wereld aan technische oplossingen, een handjevol onvergelijkbare offertes, moeizame prijsvergelijkingen....

En oja, of je nog even een goedonderbouwde beslissing wilt nemen over de aanleg van een rioolpomp en de installatie daarvan.

© Klaterhoen, september 2008