Nieuws

Nog één nachtje slapen en dan komt hij…

Het is een vreemde gewaarwording als je tijdens de afwas je ineens realiseert dat morgen alles anders wordt. Het afwassopje zal niet meer onder de boot verdwijnen. Nooit meer zal de wasmachine haar afvalwater laten wegvloeien, of zal het toiletwater geruisloos via de poer in het water terechtkomen. Het is definitief voorbij morgen. Want dan komt de pomp. En als ’s ochtends vroeg de installateur met een grote doos ineens voor de deur staat, weet je het zeker. Het afvalwater zal niet meer in stilte verdwijnen. De ijskast, de CV en het warme water krijgen goed gezelschap: nog een apparaat dat af en toe spontaan aanslaat.

Of je wilt of niet, de installatiedag ervaar je toch een beetje als een mijlpaal. Want in feite was je op dit onderdeel rechtstreeks verbonden met de natuur. En juist daardoor was je milieubewust en lette je ook extra goed op, wat er wel en niet geloosd werd. Biologisch afbreekbare wasmiddelen, geen verftroep of andere dubieuze stoffen. Alleen maar vriendelijk spul gooide je door de gootsteen. En het was stil… heel stil.

Maar vanaf vandaag is het anders. De installateurs zijn druk bezig en stapje voor stapje zie je je nieuwe verbinding met het grote vloeibare netwerk ontstaan. De pomp wordt op zijn plaats gebracht, elektriciteit en bedieningspaneeltje onder handbereik, de toegevoegde extra keerklep in permanente staat van paraatheid bij onverhoopt onheil. Buiten de dikke zwarte slanghuls waarbinnen de leiding loopt. Onder de vloer wordt de poer definitief afgesloten, het buizennetwerkje opnieuw in elkaar gezet. De afsluiter onder het straatputje gaat open. De aansluiting op het riool is een feit.

Slanghuls

Binnen staat de pomp klaar in de startblokken om mee te doen. Met de ijskast, de CV en het warme water dus. Maar natuurlijk pas nadat er een proefronde gedraaid is. Test, test. De pomp geeft voor het eerst een teken van leven. Tjonge, wel even wennen, vooral dat laatste slurpende geluid. Alsof ‘ie nog even extra zijn best doet werkelijk alles uit de kast te halen… Perfect, het systeem werkt!

Glimlachend en tevreden verlaten de installateurs de boot. Het is duidelijk, voor hen is de nieuwigheid er al jaren af. Maar hier niet. Nieuwe raadseltjes borrelen spontaan naar boven. Hij staat afgesteld op pompen bij 35 liter water. Maar hoeveel is 35 liter water eigenlijk tijdens dagelijks gebruik? Hoe vaak moet je de wc dan doorspoelen? En stel, je doet alleen maar de afwas, hoe lang duurt het dan voordat ‘ie aanslaat? Een wasje draaien, lukt dat met eenmaal pompen? En twee maal toilet en drie keer afwassen, zou dat al een pompactie opleveren? Het is een grappig spelletje. Leuk denkkrakertje voor bezoek. En ja, toch weer een nieuwe vorm van  milieubewustzijn. Want nog nooit wist je zo precies wanneer je 35 liter water hebt verbruikt. Om over douchen maar niet te spreken. Genadeloos zal de pomp uithalen als je aan de 35 liter zit. Of je het wilt weten of niet. Maar is het niet een idee om het wel te willen weten? Inderdaad toch een tweede vorm van milieubewustzijn. Waarom eigenlijk niet? Het kan. Dankzij de rioolpomp.

© Klaterhoen, november 2008

Een woonbootbewoonster deelt met u haar ervaringen. Ze omschrijft de dag dat de pomp wordt aangesloten. Wordt vanaf die dag alles anders? In ieder geval wist je nog nooit zo precies wanneer je 35 liter water hebt verbruikt...