Nieuws

Schoonschip op reis: India

Voor deze aflevering van ‘Schoonschip op Reis’ pakte de redactie niet zelf haar koffers, maar was het de beurt aan Monique Udo, woonbootbewoonster en muziekdocent. Monique bracht een bezoek aan India, waar zij zich niet alleen bezig heeft gehouden met haar muziekproject, maar ook research heeft gedaan naar de riolering aldaar.

Monique Udo

Monique Udo

Riool in Amsterdam en in India

In 1988 kwam ik op een woonark uit de jaren ‘50 wonen waar de afvoerpijpen van het afvalwater nog direct bij de wc, gootsteen en douche  de bak of opbouw uitkwamen.

Ik kan me nog goed herinneren dat ik als verse arkbewoonster mijn muren ging verven en mijn roller onder de kraan uitspoelde... De hoeveelheid witte latex die zich onder mijn ogen in het water tussen de eenden verspreidde maakte mij in één klap milieubewust. Het was een openbaring om zo direct de gevolgen te zien van wat ik door de gootsteen spoelde. Sindsdien heb ik altijd zo ‘schoon’ mogelijk geloosd. Hoewel Amsterdam nu zo langzamerhand zijn laatste vrije lozingen kwijt gaat raken, is men op andere plekken in de wereld nog lang niet zo ver.

Toiletten als opslagruimte

Ik ben muziekdocent van beroep en ik doe sinds enkele jaren voor de Stichting Derde Wereld Hulp (SDWH) uit Amstelveen een muziekproject in India, in een klein dorpje op het platteland van Andhra Pradesh, Buthumillipadu genaamd. Er wonen zo’n 250 mensen en men leeft er nog heel traditioneel.  Hoewel er de laatste tijd meer stenen huizen komen, zijn er ook nog veel lemen huizen met daken van bladeren. Tussen de huizen staan buffels. In het dorp is alleen een simpel open riool aangelegd naast de 2 of 3 betonnen straten. In de onverharde gedeeltes van het dorp is het riool een eenvoudig ondiep greppeltje.

 

 Riool India2  Riool India3

Open rioolgootjes in het dorpje Buthumillipadu.

Er wordt niet zo heel veel water gebruikt, er zijn geen wasmachines en niet iedereen heeft een kraan in huis. Op verschillende plaatsen in het dorp staan waterpompen. De vrouwen wassen hun sari’s vaak in het meertje dat naast het dorp ligt. Hoewel de stichting van het kindertehuis een paar jaar geleden 15 toiletten heeft laten bouwen naast huisjes in het dorp, worden veel van de toiletten als opslagruimte gebruikt en doen de bewoners hun behoefte nog gewoon zoals vanouds langs de kant van de weg.

 

 Riool India4

Een nieuw toiletgebouwtje, met satellietontvanger,
naast een traditioneel lemen huis. 

 

Tulip Garden

Tussen de rijstvelden van het dorp heeft de stichting in 2005 het tehuis Tulip Garden gebouwd voor weeskinderen met hiv/aids. Er wonen 65 kinderen in de leeftijd tussen de 3 en 18 jaar. De afgelopen twee jaar ben ik er vier keer geweest en heb ik er muzieklessen gegeven en een muziekgroep opgericht. Het is voor de kinderen geweldig om iets te hebben waar ze hun gevoel in kwijt kunnen en waarmee ze trots naar buiten kunnen treden. Er zijn diverse talentvolle jongens die er over een paar jaar wellicht zelfs hun geld mee kunnen verdienen.

Op de plek waar het tehuis is gebouwd waren geen rioolvoorzieningen, inmiddels heeft het kindertehuis een dubbel rioolsysteem. Het regenwater van het dak en het bad- en waswater gaan direct naar een grote greppel naast het rijstveld. De toiletlozingen komen in een septic tank en na 3 reinigingsetappes voegt de overloop van de septic tank zich bij het andere water en gaat het ook naar de greppel bij het rijstveld.

 

Riool India1

De rioolgreppel naast het rijstveld.

In het begin werd er bij het schoonmaken in het tehuis veel chloor gebruikt. Dit kwam de werking van de septic tank niet ten goede; inmiddels is men overgeschakeld op minder agressieve reinigingsmiddelen. Ook mag er niet al te veel papier in de septic tank terecht komen. Voor de kinderen van het tehuis en de Indiase stafleden is dit geen probleem. In India gebruikt men water om zich schoon te maken na de stoelgang in plaats van papier. Voor de Nederlanders die het tehuis bezoeken,  zoals ik, is het wennen om het toiletpapier niet door te spoelen maar in de afvalbak te gooien.

Asha Yyothi

De stichting Derde Wereld Hulp (SDWH) ondersteunt ook een tehuis voor geestelijk en lichamelijk gehandicapte kinderen in een plaats op ongeveer 40 minuten rijden van Tulip Garden. In dit tehuis, Asha Jyothi genaamd, werkt men net als in Tulip Garden met een septic tank. Hier doet zich momenteel een probleem voor. Omdat het tehuis is gegroeid van 30 naar 60 kinderen, is de septic tank niet meer groot genoeg voor de hoeveelheid afvalwater en verlaat het water te vroeg, dus onvoldoende gereinigd, de tank. Daarnaast loopt het open riool pal voor het tehuis langs. De stichting wil graag een deel van het riool dicht laten maken zodat, de bewoners en omwonenden niet naast het open riool hoeven te leven.

Platteland vs. Grote stad

Hoewel je in het dorp nog het gevoel hebt dat de tijd er stil heeft gestaan, gaan de ontwikkelingen in de dichtstbijzijnde grote stad, Vijayawada,snel. De fietsriksja’s zijn inmiddels allemaal vervangen door autoriksja’s en de wegen worden steeds meer bereden door luxe personenauto’s. Ook het riool gaat met de tijd mee. Er wordt momenteel op verschillende plekken in de stad gewerkt aan het dichtmaken van het riool. Vooral in het regenseizoen kan het open riool voor zeer onaangename toestanden zorgen wanneer het door teveel water helemaal overloopt.

Weer thuis

In Amsterdam zal mijn woonark binnenkort op het riool worden aangesloten en verdwijnen mijn lozingen voorgoed uit het zicht. Eigenlijk vind ik dat wel jammer want het gaf me in de stad toch nog het gevoel om enigszins samen met de natuur te leven. In India zal het nog wel even duren voordat men overal zo ver is dus als ik me weer eens bewust wil zijn van wat ik aan afvalwater loos, kan ik daar nog een hele tijd terecht.

 

Klik hier voor meer informatie over de muziekprojecten.

Klik hier voor de website van de Stichting Derde Wereld Hulp.

 

© Monique Udo, maart 2011

terug