Nieuws

 

Iedereen een woonboot (Uit: Volkskrant van 8 oktober 2016)

Klimaatverandering? Relatiecrisis? In een woonboot doorsta je elke storm.

Bemiddeling van de ministers Blok en Dijsselbloem mocht niet baten: ING verstrekt sinds deze maand geen hypotheken meer voor woonboten. Daarmee blijft er maar één bank over die drijvende huizen nog financiert: de Rabobank. Je hoeft geen doctorstitel in de economie te hebben om te snappen dat zo'n monopoliepositie niet gezond is.

Waarom stopt ING met deze hypotheken? De bank vindt de hypotheekvorm maar een hoop administratief gedoe voor slechts een klein aantal geinteresseerden. Ook zou een woonboot in vergelijking met een gewoon huis een 'onzeker' product zijn,

Zelf denk ik juist dat de woonboot een ideale woonvorm is in onzekere tijden. Nog deze eeuw kan de zeespiegel met 82 centimeter stijgen. In Nederland kampen we daarnaast met een bodemdaling die kan oplopen tot 84 centimeter per eeuw. Bovendien leidt klimaatverandering in Nederland tot zwaardere regenbuien. Nattigheid in aantocht dus en dan dein je in een woonboot onbezorgd mee, terwijl op de vaste wal de kelders onderlopen.

Ik zie de belangstelling voor waterwoningen dan ook eerder groeien dan krimpen. Mooi voorbeeld: de duurzame waterwoningen van de drijvende woonwijk 'Schoonschip', die de komende jaren ontstaat in het zijkanaal van het IJ in Amsterdam. Wie daar nog een waterwoning op de kop wil tikken, is al te laat. Op de website schrijven de initiatiefnemers: "We hebben genoeg geinteresseerden om nog een paar wijken te bouwen, dus het het zou geweldig zijn als iemand onze plannen gaat kopieren."

Weet u waar een woonboot zich ook goed voor leent? Een relatiecrisis. Een slimme Amsterdamse ondernemer, Omar Kbiri, ontwerp met een architectenbureau een woonboot van twee elkaar omhelzende modules, die je desgewenst weer kunt loskoppelen. Waar een scheiding op het vaste land altijd voor woningproblemen zorgt - Wie houdt het huis? Valt dat in je eentje wel te financieren? - is de woonboot van Kbiri bij uitstek geschikt om soepel uit elkaar te gaan. Gewoon losklikken die modules, even een tweede keuken en badkamer inbouwen en ieder vaart vrolijk zijn eigen route, om elders weer aan te meren.

Denkend aan Holland zie ik brede rivieren traag door oneindig laagland gaan, rijen modulaire woonarken vol samengestelde gezinnen op het waterstaan.

Nu nog een hypotheek.

Door: Tonie Mudde