Nieuws

Rioolaansluiting geeft goed gevoel

Bijna een jaar na de schouw van de elf woonboten in het pilotgebied Amsterdam Oud-West, is meer dan de helft inmiddels aangesloten op de riolering. Een primeur! Het betreft namelijk de eerste groep woonboten aan de Jacob van Lennepkade.

JVL

De eerste woonboot was zelfs al in het voorjaar aangesloten. Dat kon zo snel omdat de nog jonge ark door de laagliggende afvoerleidingen van begin af aan al voorzien moest worden van een pompinstallatie. Toen de rioleringspijp eenmaal uit de kademuur stak, was de aansluiting niet ingewikkeld meer. Bij de andere arken verliep de installatie minder gemakkelijk. De meeste wat oudere woonboten zijn in een tijd gebouwd dat aansluiting op het riool helemaal nog geen rol speelde. Dat wapenfeit leverde voor de eigenaren van deze woonboten een heel traject op, waarbij verschillende bedrijven over de vloer kwamen om te schouwen en te offreren. De keuze voor een pomp werd in de meeste situaties al beperkt door de gegeven ruimte; bij de keuze voor een installateur waren criteria als betrouwbaarheid, inventiviteit en prijs doorslaggevend. Uiteindelijk kozen een vijftal woonbootbewoners voor één pomptype en installateur, hetgeen de kosten enigszins verminderde. Begin november was de aansluiting voor deze groep woonbootbewoners een feit.

JVL2
Begin november 2008 was de aansluiting voor vijf woonboten
aan de Jacob van Lennepkade een feit.

“Ik ben blij dat de hele zaak achter de rug is”, aldus de opgeluchte eigenaresse van een kleinere ark uit de rij. “Het was wel even spannend, want de pomp paste op de centimeter nauwkeurig toen ze hem door het luik lieten zakken. Maar hij werkt prima en is erg stil”, en ze voegt er aan toe: “Misschien moeten we nog een soort afsluitende bijeenkomst houden in het café.” De buurman, drie woonboten verderop, waarbij voor zowel de afvoerslang als de ontluchting twee gaten in de betonnen bak geboord moesten worden, is ook tevreden. “Het is keurig aangelegd en voor ons was het de beste keuze en prijs”, blikt hij terug. Voor de buurvrouw naast hem leverde de installatie van de pomp nog een onverwacht voordeel op: “Ik heb nu meer ruimte bij het toilet, omdat dat iets verplaatst moest worden, dus dat is mooi meegenomen. Bovendien heb ik door het hele project mijn buren beter leren kennen!”

Na ruim een half jaar ervaring met de rioolaansluiting is de nieuwigheid voor de bewoonster van de jongste ark uit de rij er inmiddels een beetje af. Wel twijfelt zij nog steeds of het voor het milieu echt zoveel uitmaakt: “Als waterbewoner was ik voor de komst van de rioolaansluiting al bewust over wat ik door de gootsteen gooide. En ik denk dat dat bij de meest woonbootbewoners wel zo is.” Ondanks deze kanttekening is ook zij positief over de verbinding met de riolering: “Het is toch wel fijn dat ik nu aangesloten ben. Het voelt gewoon goed als je kijkt naar hoe de stad op allerlei manieren probeert milieubewust om te gaan met haar omgeving. Het is alleen wel jammer dat de woonbootbewoners tijdens het aansluittraject problemen ondervinden en soms ingrijpende interne verbouwingen moeten doen om het voor elkaar te krijgen. Voor sommigen is het ook een financiële klap. Daarom vind ik ook dat alle woonbootbewoners gewoon zonder al te veel rompslomp die subsidie moeten kunnen krijgen.”

November  2008 © Klaterhoen