Nieuws

Bevriezing leidingwerk: bijna een ramp...

Oftewel: let goed op dat niet alleen de rioolpomp vakkundig wordt geïnstalleerd, maar ook het bijbehorende leidingenwerk.

Sinds 22 jaar woon ik met veel plezier op een woonark in Amsterdam. Al die jaren heb ik direct op het oppervlaktewater geloosd.  In 2008 heb ik een nieuwe woonark laten bouwen en omdat de aansluiting op het riool in de planning zat, heb ik meteen een rioolpomp laten installeren. Alle lozingen worden nu centraal afgevoerd, nog wel direct het water in, maar dat is over een paar weken ook afgelopen, want dan wordt mijn ark op de gemeentelijke riolering aangesloten.

Het installeren van de rioolpomp werd gedaan door de loodgieter die al het loodgieterwerk van mijn nieuwe woonark deed. De afvoerpijp naar buiten toe bevindt zich vlak naast de voordeur en werd zo aangelegd dat hij boven de waterlijn loosde. De eerste zomer op mijn nieuwe woonark werd ik op een mooie dag  door een bezoeker, die voor mijn deur stond toen mijn rioolpomp zijn lading loste, geattendeerd op de stank die daarbij vrij kwam. Daarop bedacht ik dat het beter zou zijn als de pijp ín het water zou uitkomen en dat heb ik dus laten veranderen door de loodgieter.

Afgelopen december heeft mij dat bijna een gezonken ark opgeleverd. Dat kwam zo: de eerste week van december vroor het stevig en de combinatie met de oostenwind zorgde volkomen onverwacht (ik heb een warmtelint om mijn waterleiding) voor een bevroren waterleiding. Ik zat vijf dagen zonder water. Hierdoor loosde ik ook heel weinig water, af en toe een half emmertje water uit de gracht door de wc. Na drie dagen was het reservoir eindelijk ‘vol’ en sloeg de pomp aan om te gaan lozen. Ik bevond me op dat moment toevallig vlak boven de plek waar hij staat en hoorde dat het geluid heel anders was dan normaal. Toen ik buiten keek, zag ik een klein geknepen straaltje zich door een aansluiting persen en toen ik poolshoogte nam in mijn bak, zag ik dat de rest zich via de diverse aansluitpunten naar buiten had geperst, zo mijn bak in. Daar lag een enorme plas met rioolwater: bah! Gelukkig kon de installateur voor rioolpompen, die ik belde, bijna onmiddellijk langskomen omdat hij in de buurt was.

 

Woonark Monique

Bevriezing van het leidingwerk had bijna een einde gemaakt aan dit idyllische plaatje… (Foto: Monique Udo)

 

Het bleek dat ik vroeger tijdens natuurkundeles beter had moeten opletten... Een afvoerpijp die in het water uitkomt, doet een vacuüm ontstaan, waardoor er een kolom water in blijft staan. Door de kou en het feit dat er weinig geloosd werd, is die kolom bevroren geraakt en was er te weinig ruimte in de afvoerbuis, waardoor de ‘fatale lozing’ niet weg kon. De afvoerbuizen en aansluitingen die de loodgieter gebruikt had, waren blijkbaar niet helemaal wat het moest zijn, waardoor de aansluitingen los waren geduwd door de grote druk van het water dat een uitweg zocht. Ik schrok erg van het volgende wat hij me vertelde: als ik niet had ontdekt wat er was gebeurd en de boel was weer gaan ontdooien, terwijl de aansluitingen binnen in de bak nog uit elkaar lagen, was het grachtenwater door de hevelwerking snel mijn woonark in gestroomd en had mijn ark binnen een paar uur kunnen zinken! Ik was aan een ramp ontsnapt en het werd me duidelijk dat je het installeren van een rioolpomp beter aan een echte vakman kunt overlaten, dan aan een goedwillende loodgieter.

 

© Monique Udo, maart 2011

terug