Nieuws

International Water Week

Van 29 oktober tot en met 4 november was het International Water Week (IWW). Nationale en internationale deelnemers, bezoekers en delegaties op het gebied van watertechnologie en waterbeheer ontmoetten elkaar deze week op diverse locaties in en om Amsterdam om samen succesvolle, duurzame en geïntegreerde oplossingen van wereldwijde waterproblematieken te bespreken en te verspreiden om zodoende in te spelen op de risico’s en mogelijkheden die water ons biedt. Nu én in de toekomst.

 

Recordaantal bezoekers

Onderdelen van de IWW zijn de conferentie AquaTerra over waterbeheer in laaggelegen en drukbevolkte delta’s, de themaconferentie AquaInnovation over het versnellen van innovatie in de watersector en de vakbeurs AquaTech. Een groots evenement dus, waar ruim 25.000 bezoekers op af kwamen, waaronder de Deltacommissaris Wim Kuijken en minister-president Mark Rutte. De IWW werd georganiseerd door de waterorganisaties International Water Association (IWA), Netherlands Water Partnership (NWP), Koninklijk Nederlands Waternetwerk (KNW) en Waternet.

Het was de eerste keer dat de internationale week van het water in Amsterdam werd georganiseerd. Ondanks het feit dat de International Water Week in de eerste plaats een evenement voor waterprofessionals is, werden er ook op verschillende plekken in Amsterdam evenementen georganiseerd voor bewoners en bezoekers aan de stad. Hierin stonden de talrijke verhalen en beelden uit de unieke waterstad Amsterdam centraal. Te denken valt aan een bezoek aan de rioolwaterzuiveringsinstallatie Amsterdam-West (Projectbureau Schoonschip bracht vorig jaar ook een bezoek aan deze RWZI, klik hier voor het artikel) of een boottocht over de Ouderkerkerplas, een voormalige zandwinput ten zuiden van Ouderkerk aan de Amstel, gegraven voor de aanleg van de A9. Bij de Ouderkerkerplas wordt momenteel hard gewerkt om de waterkwaliteit te verbeteren en de functie als natuurgebied te herstellen.

Waterkwaliteit en waterbeheer van de toekomst waren twee belangrijke thema’s tijdens de International Water Week. Thema’s die ook Projectbureau Schoonschip en u als woonbootbewoner aangaan. Vandaar dat Projectbureau Schoonschip een bezoek heeft gebracht aan de vakbeurs AquaTech. Uiteraard waren de grote pompenleveranciers, als KSB Nederland, Wilo en Grondfos Nederland met een stand op de beurs aanwezig. Naast deze gerenommeerde merken, waren er ook veel leveranciers uit de opkomende landen zoals India. Van woonboten had men daar nog niet gehoord, maar wie weet hoe de Indiase pompenmarkt zich in de toekomst gaat ontwikkelen. Mochten deze ontwikkelingen ook interessant zijn voor woonbootbewoners, dan houden wij u uiteraard op de hoogte.

 

Veel aandacht voor innovatie

Opvallend was het grote aantal exposanten dat zich bezig houdt met innovatieve methoden voor rioolwaterzuivering. De meeste van deze bedrijven waren afkomstig uit het buitenland, maar na een rondje over de beurs raakten we in gesprek met Brendo Meulman, directeur van DeSaH (Decentrale Sanitatie en Hergebruik). Dit bedrijf uit Sneek heeft een methode ontwikkeld om afvalwater te zuiveren, waarbij het gezuiverde water voor een groot deel kan worden hergebruikt, er energie vrij komt (dit in tegenstelling tot de conventionele manier van afvalwaterzuivering die energie kost) en de nutriënten uit het afvalwater hergebruikt kunnen worden als kunstmest. Kortom, een methode die de moeite waard is om nader te onderzoeken. U leest de uitkomsten van dit onderzoek binnenkort op de website van Projectbureau Schoonschip. Houd de website dus goed in de gaten.

 

terug